Chocolade taart
Chocolade Joconde Biscuit:
Ingrediënten:
150 Gr. Amandelpoeder
180 Gr. Fijne suiker
40 Gr. Bloem gezeefd
20 Gr. Cacaopoeder gezeefd
210 Gr. Eieren op kamer temperatuur
105 Gr. Eiwitten op kamer temperatuur
50 Gr. Gesmolten boter
Werkwijze:
· Verwarm de oven voor op 180°,
vet een bakplaat van 60x40 in met boter
en beleg deze met ingevet bakpapier.
· Meng de droge ingrediënten door elkaar.
· Sla de eieren met ½ van de suiker tot er een
dikke lichtgele massa ontstaat. (5 minuten)
· Zet de massa koud weg en sla vervolgens
de eiwitten met ½ van de suiker tot er
zachte pieken ontstaan (sla eerst de eiwitten
los met de machine ( 1 minuutje) en
voeg dan in 3 delen de suiker toe.
· Spatel de droge mix door de eidooier massa
zonder al te veel lucht te verliezen.
· Spatel dan het eiwit er voorzichtig doorheen en
strijk deze gelijk uit over de bakplaat.
· Bak het biscuit in c.a. 6/8 minuten gaar.
· Laat het biscuit afkoelen en steek de vorm uit naar keuze.
Chocolademousse:
Ingrediënten:
125 Gr. Water
125 Gr. Kristalsuiker
250 Gr. Pure chocolade (80%)
750 Gr. Slagroom
150 Gr. Eidooiers
6 St. Gelatineblaadjes
Werkwijze chocolademousse
- Smelt de chocolade in een bak boven
zacht kokend water (au bain-marie)
- Week de gelatine in koud water.
- Klop, ondertussen, de slagroom tot lobbige dikte
en zet koud weg.
- Breng het water met de suiker, zonder te roeren,
aan de kook.
- Kook de siroop 5 minuten op middelmatig vuur
door tot een iets dikke siroop.
- Klop ondertussen de eidooiers, met een mixer,
tot deze lichtgeel en luchtig zijn.
- Schenk de hete suikerstroop, in een dunne straal,
op de luchtige eidooiers en klop door tot de massa is afgekoeld.
- Verwarm ondertussen de gelatine met aanhangend
water tot deze is opgelost.
- Meng het eidooiermengsel met de gesmolten chocolade,
gelatine en spatel de room erdoor.
Chocoladeglacé:
Ingrediënten:
140 Gr. Water
180 Gr. Kristalsuiker
130 Gr. Slagroom
60 Gr. Cacaopoeder
3 St. Gelatineblaadjes
Werkwijze chocolade glacé:
- Breng de suiker met het water en cacaopoeder,
al goed roerend, aan de kook.
- Kook de massa c.a. 8 minuten zachtjes door
(blijf roeren om aanbranden te voorkomen)
- Week ondertussen de gelatine in koud water.
- Zet het vuur uit onder de pan en
los de gelatine in de massa op.
- Roer goed door en zet weg tot gebruik.
Afwerking taart:
· Besprenkel de biscuit met een suikerstroop
met smaak naar keuze.
· Besmeer vervolgens de biscuit plakken met
verse gezoete frambozen/kersen of aardbeipuree
of jam naar keuze.
· Smeer op de plakken vervolgens de chocolademousse
en verdeel dit tot gelijke dikte.
· Leg hierop weer een plak biscuit
en herhaal bovenstaande nogmaals.
· Dek af met een laatste plak biscuit en
besmeer de gehele taart glad met de overige chocolademousse.
· Zet de taart in de diepvries (minimaal een nacht)
· Haal de taart uit de diepvries, zet deze op een draadrek
met daaronder een plateau.
· Giet over de taart de licht verwarmde chocoladeglacé.
(niet te heet anders smelt de taart)
· Garneer de taart naar wens en
zet koud weg tot deze is ontdooit.